Дневник Ане Франк (комбинована метода, седми разред основне школе)

Како су Франкови доспели до Тајног скровишта? Откуд рат и шта је донео људима? Како је Ана одрастала у новом окружењу?Шта је све Кети сазнала? Све су то питања која су нас наводила на разговор о књизи, на рад на часовима и израду домаћих задатака.

Иако ми се чини да, на жалост, нису сви ученици прочитали књигу, већина је била мотивисана за рад (групни) и имала је своје мишљење о „Дневнику“. Не умем да објасним зашто се десило да два ученика имају књигу пред собом, а не отварају је нити раде задатке, него чекају остале, па само да препишу. Не дајем негативне оцене, али су овакви случајеви за мене енигма још увек

Домаћи задаци су реализовани на следеће начине:

а) писани састави на тему „Лик Ане Франк“

б) презентација у програму Power Point

В) аудио запис

Ученици су сами одабирали форму којом ће одговорити на задату тему. На једном часу је била анализа одговора на питања која су групе добиле. На следећем смо начинили аудио запис. Презентација у програму Power Point премијерно се приказује на блогу.

Кренимо редом:

а) Ево најзанимљивијих одломака из састава које су написали ученици 7.а

Гедеон Оклобџија је узео одређене датуме из „Дневника“ и проширио причу својим запажањима и мислима. Ова књига је у највећем броју случајева подстакла децу на размишљање о временима разним.

Свидела ми се Анина храброст, самопожртвованост и дух који није могао тек тако да се сломи. Она је и даље размишљала о светлој будућности и надала се да ће свој живот искористити тако да помаже другима. Иако није поживела, њен живот и смрт и дан-данас дубоко утичу на људе. На неки начин је постигла то што је желела. Кад би само знала колико је добра учинила.

Нађа Лазић :

Нађин рад осликава како размишља већина у разреду. Концизно и једноставно.

Анин „Дневник“ је сведочанство о злу са којим су се суочавали дечаци и девојчице нашег узраста. Само што су се другачије звали, били друге вере и културе. Кроз њен лик нам остаје поука да свако има право на слободан и безбрижан живот. Оно што имамо треба и да ценимо.

Ксенија Лазић:

Након неког времена, Ана је почела да се мења. Што је живот постајао тежи, она је постајала све боља особа. Најбитнија промена што је Ана постала искренија према самој себи. Хтела је да буде у добрим односима са свима.

Схватила је да није добро да буде тако хладна према мајци.

Схватила је шта значи волети истински.

Схватила је колико мале ствари чине живот великим.

Уживала сам гледајући како „Права Ана“, замењује „Стару Ану“.После свега што јој се догодило могу са сигурношћу да кажем да је Ана Франк херој.

б) аудио-записи:

Ања Барна

Павле Маодуш

 

в) презентација у програму Power Point

PREZENTACIJA SRPSKI JEZIK-LEKTIRA Prep

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s